Valokuvakahvilan kuvablogi
16.12.2009
Kaukajärvi jäässä

kuva

kuva


Pakkasta -17 astetta ja ajattelin käydä katsomassa joko Kaukajärven pinta olisi jään peitossa. Ja kyllähän se oli - muutaman päivän pakkanen oli tehnyt tehtävänsä. Itse en tohtinut jäälle mennä, mutta kyllä siellä ainakin yksi heppu luisteli. Ja ei ainakaan kohdalla jäihin tippunut...
Alemman kuvan jääkellot on kuvattu uimalaiturin kohdalla, missä pumppu pitää veden sulana avantouimareita varten.
7.12.2009
Sorsa-ankkoja Kaukajärvellä

kuva


Ihmeellisiä täysin valkoisen höyhenpeitteen omaavia sorsia tuli vastaan Kaukajärvellä. Google kertoi niiden olevan todennäköisesti sorsa-ankkoja, eli sorsan ja ankan risteytys. Pysyttelivät hieman etäällä ja harmikseni mukana oli vain 35mm linssi. No, kaksinkertaisella suurennoksella saa kuitenkin kohtuullisen hyvän kuvan otuksista.
6.12.2009
Itsenäisyyspäivän orava

kuva


Itsenäisyyspäivän kävely paikalliselle oravakukkulalle. Oravia ei ollut paikalla kovin monta, mutta sen verran, että kuvan sai napsaistua.
Valoa oli vuodenajanmukaisesti erittäin vähän (vaikka oli päiväaika), joten digirunko osoitti jälleen voimansa. Vanhamuotoisella filmikameralla ei olisi kuvista tullut mitään.
Kuvan tiedot: 1/125 sek, f4.0 ja ISO 2500(!). Linssinä (70-)200mm. Kuvaa suurennettu n. 1.2 kertaiseksi jälkikäsittelyssä (kuvan kinovastaavuus on n. 380mm).
17.11.2009
Uusi galleria - Eläimiä ja olioita

kuva


Koostin uuden gallerian sekalaisille eläin- ja olioaiheisille kuville. Pitihän sitä olla paikka, jonne laittaa kuvat myös perheen omista lemmikeistä - noista pitkähäntäisistä Gerbsuista. Päivittelen galleriaa aina, kun syntyy aiheeseen sopivia otoksia.

Galleria löytyy täältä (linkki myös pääsivun Galleriat -välilehdeltä):
Eläimiä ja olioita
5.11.2009
Ensilumi

kuva

kuva

kuva
Tuli sitten ensimmäinen 'oikea' lumipeite Kaukajärvellekin. No - pari senttiä kuitenkin.
Kameran kanssa aamukävelyllä rantapusikoista kuvauskohteita etsien. Löytyipä sieltä Kaukajärven Machu Picchu'kin.
1.11.2009
Keurusselkä

kuva kuva
Viikonlopun vietossa Keurusselällä.
1. Kuva: Kokeilin hämäräkuvausta, kun oli hieno kuutamo ja pieni pakkaskeli. Otoksen suljinaika 20 sek. Venettä lisävalaistu otsalampulla.
Ilman lukittavaa lankalaukaisinta ei 7D:ssä pääse kuin maksimissaaan 30 sek. suljinaikoihin, joten seuraava hankinta on jo tilauksessa :-)
2. Kuva: Joutsenperhe päivälevolla. Isä näyttää lapsille venyttelyn mallia. Kuvattu aika kaukaa 70-200mm zoomilla. Kroppikertoimella 1.6 ja n. 1.9 kertaisella jälkikäsittelysuurennoksella vastaa osapuilleen kinofilmijärkkärin 600mm linssin otosta.
30.10.2009
Tintti ja Tulkku

kuva kuva
Tintti meinasi laittaa tuulettumassa olleen maton kuteiksi. Varmaan löysi mieleistänsä murkinaa lankojen seasta.
Punatulkku liittyi joukkoon eipä-aiemmin-tässä-pihassa-nähtyä. Kummallinen lintuvuosi - ensin Pähkinähakki ja sitten Punatulkku.
Kuvat otettu ikkunan läpi ja etäisyyttä noin 3-4 metriä. Linssinä 70-200mm/f4 ja ehkä 1,5 kertainen osasuurennos jälkikäsittelyssä.
19.10.2009
Muinaisjäännös

kuva
Muinaisjäännös Rosendahlin uimarannalla. Vain tutkijat puuttuvat.
15.10.2009
Kaukajärven rantarisuja

kuva

kuva
Piti mennä kokeilemaan uusia ND8 filttereitä ja niiden soveltuvuutta veden liikkeiden tasaamiseen, mutta tälläkertaa poikkeuksellisesti Kaukajärvi olikin lähes peilityyni...
Suotimen vaikutuksia ei siis tullut nähtyä, mutta pari otosta ohessa kuitenkin retkeltä. Hieman tuollaista pelkistettyä tyyliä, sanoisin.
9.10.2009
Kalevankankaan hautausmaa

kuva

kuva kuva
Syksyinen aamupäivä pakkasyön jälkeen ja suuntana Kalevankankaan hautausmaa.
Kuva 1: "Vain Lippu puuttuu"
Kuva 2: "Tuntematon Korpraali"
Kuva 3: "Herätkää kaverit, meitä kuvataan"
6.10.2009
SeiskaDee

kuva

kuva

kuva
Pitkällisen harkinnan, pyörittelyn ja keskustelupalstojen ja speksien lukemisen jälkeen marssin eilen kamerakauppaan ja hommasin uuden rungon - Canon EOS 7D. Aikamoinen steppi jo 5 vuotta sitten julkistetusta 20D:stä.
Miehinen periaatehan on "Paremmat vehkeet -> parempia kuvia"...
No tiedä sitten, mutta yllä on yksi koekuva ja siitä jälkikäsittelyssä tehtyjä osasuurennoksia:
  • Kuva 1: Originaali kuva 5184 x 3456 pikseliä konvertoitu nettiformiin 600 x 400 pikseliä ja JPG:ksi
  • Kuva 2: Canon DPP softalla otettu originaalista osakuva (1639 x 1093 ~= 10%) ja samoin 600 x 400 JPG:ksi
  • Kuva 3: Canon DPP softalla otettu originaalista osakuva (600 x 400 ~= 1,3%) ja JPG:ksi
Ainakin nettijulkaisussa näyttää taipuvan ihan hyvin suurentamiseen.
Käytetty optiikka EF 35mm/f2; Suljinaika 1/15s; Aukko f7.1.
Kolmijalka oli myös käytössä.

Kunhan lisää kokemuksia kertyy, koostan niistä tänne erillisen sivun.
1.10.2009
Aamupakkanen

kuva kuva
Lokakuu toi sitten tullessaan syksyn ensimmäiset aamupakkaset (mittarissa -1.5 astetta). Kaukajärven rannalla kävellessäni etsiskelin hämähäkin verkkoja, mutta taitaa olla hämpyt jo vaipuneet talvikoomaan, koska verkkoja ei ainakaan näkynyt missään. Keli oli kuitenkin hiano.
18.9.2009
Pajulintu

kuva
Pajulintu istahti rappuskaiteelle ikäänkuin poseeraamaan kuvaajalle. Kuvausetäisyys n. 1,5m ja linssinä 70-200mm/f4.
Kai se on Pajulintu?
15.9.2009
Tammerkosken pato

kuva kuva kuva
Aurinkoinen aamupäivä Tammerkosken rannalla. Piti tulla kuvaamaan aamu-usvaa, mutta eihän sitä usvaa enää yhdeksän jälkeen näkynyt. Auringon kimalletta padon putouksessa tuli sitten kuvattua usvan sijasta.
Seuraavan kerran pitää päästä aikaisemmin liikkeelle.
2.9.2009
Ratinan uusi silta

kuva
Ratinan suvannon yli tulevasta sillasta (tai sillan luurangosta) otettu muutama otos ja yhdistetty ne (3 ruutua) Photoshopin ilmaisversiolla yhdeksi panoraamakuvaksi. Hyvin toimi softa ja paikansi ruudut automaagisesti oikeille paikoilleen. Kuvattu M-moodissa (suljinaika ja aukko asetettu käsin). Linssinä 35mm/f2.0 (vastaa lähes normaalilinssiä 20Deessä).
Täytynee mennä ottamaan kuva samasta paikasta, kun ovat saaneet sillan valmiiksi.
2.9.2009
Hatanpään Arboretum

kuva kuva

kuva kuva
Aamupäivän pyöretkellä jo hieman syksyyn kääntyvässä ruusutarhassa. Auringonpaiste teki kuvauksen haasteelliseksi, mutta onneksi varjojakin löytyi. Pitkästä aikaa tuli käytettyä makroa (EF 100mm/f2.8).
15.-22.8.2009
Vaellus/kuvausreissu Saariselälle

kuva
Usean vuoden tauon jälkeen järjestyi mahdollisuus tehdä vaellusretki lappiin. Matka suuntautui Saariselän erämaille.
Matkakertomus valokuvineen löytyy täältä: Saariselkä 15.-22.8.2009
9.8.2009
Pähkinähakki pihamännyssä

kuva kuva

kuva
Oltiin lounastelemassa kotimme terassilla sunnuntaina, kun pihan Sembraan lensi variksen kokoinen lintu. Ei se kuitenkaan varikselta näyttänyt ja eikun kiiruulla kameraa hakemaan ja siihen pisintä putkea mitä löytyy ja takaisin männyn juurelle kyttäämään. Sillä aikaa toiset tarkistivat lintukirjasta linnun lajin - Pähkinähakki. Eipä oltu sellaista 13 vuoden aikana tässä pihassa nähty. Muutaman kuvan sain otettua ja taas kerran piti todeta, että lintukuvaus on vaativa laji :-)
No sen verran todistetta kuitenkin, että lajin tunnistaa. Kai?
15.-18.7.2009
Asuntoautoilua Itä-Suomessa - Kuopio, Valamo

kuva kuva

kuva kuva kuva
Jo perinteeksi muodostunut asuntoautoretki jäi tänävuonna vain kolmen yöpymisen mittaiseksi. Pari yötä ensin Kuopion hienossa Rauhalahden matkailukeskuksessa ja sitten yö Valamon Luostarin läheisyydessä Karvion leirintäalueella. Kuopiossa nautiskeltiin Puijon Tornin näkymistä, Kauppatorin ilmapiiristä ja Kallavesiristeilystä. Ihan pakko oli käydä tälläkin kertaa Suomen Parhaassa muikkuravintolassa - Sammossa. Hyvä oli muikkuannos.
Karviosta kävimme pyörillä Valamon Luostarissa ihmettelemässä hienoja paikkoja. Viiniä ostettiin ja kotona hyväksi havaittiin.
19.-26.6.2009
Lomalla Italian Toscanassa

kuva kuva
Tämänvuotinen perheen lomareissu suuntautui kesäiseen Toscanaan. Majapaikka oli pienessä Palaian kylässä Agriturismo Il Podere la Casassa. Kelit olivat monimuotoiset, sopivasti aurinkoa, pilvipoutaa, sadetta ja ukkosta. Perus turistipaikoista tuli nähtyä Pisan huonosti pohjustettu torni, San Gimignanon tornit ja Volterran kukkulakaupunki.
Reissun valokuvaus oli perhelomalle tyypillistä näppäilyä - perhe menee edellä ja minä räpsin minkä kerkeän ja juoksen perässä.

Kuvasaalista löytyy galleriasta: Toscana 19.-26.6.2009
Majapaikan sivuja voi katsella täältä: Il Podere La Casa
13.6.2009
Puutarha ilta-auringossa

kuva kuva
Ilta-aurinko valaisi lapsuudenkodin puutarhaa Jyväskylässä. Kamera oli tälläkin kertaa mukana ja Kielon kukat ja Särkynytsydän tuli ikuistettua. Syvätarkkuuden kanssa oli jälleen ongelmia, mutta onneksi näin pienissä kuvissa ei haittaa niin paljon :-)
7.6.2009
Heramaanjärvi

kuva kuva

kuva
Sunnuntairetkellä Kangasalan(?) Heramaanjärvellä. Aurinkoinen keli ei oikein sopinut kuvaamiseen, mutta kahvitteluun kylläkin. Järven vesi on poikkeuksellisen kirkasta, mutta vuodenaikaan sopivasti siitepölyä olikin sitten runsain mitoin mukana.
Mukava päiväretkikohde.
5.6.2009
Pärrinkoski - juoksevan veden kuvaamista

kuva kuva
Sateinen perjantai-ilta ja ajattelin mennä harjoittelemaan juoksevan veden kuvaamista. Koskenpoikanen löytyi melkein cityn keskeltä Tampereen Multisillasta - Myllyojan Pärrinkoski. Kuvat otettu 35mm/f2 linssillä höystettynä kaapista löytyneellä polarisaatiosuotimella.
22-24.5.2009
Kuvausretki Evon retkeilyalueelle

kuva kuva
Tänä vuonna jo perinteeksi muodostunut kevään kuvausretki suuntautui Lammin Evon retkeilyalueelle. Lyhyt yhteenveto: jylhät maisemat ja PALJON rentukoita. Sää suosi perjantaina ja lauantaiaamuna kuvaamista, mutta ei oikein retkeilyä - vettä nimittäin satoi. Ei paljon, mutta senverran, että pe-la yön 3 tunnin unista 'ropisevassa' teltassa ei tullut mitään.
Kuvaamista perjantai-illalla ja lauantaiaamulla (herätys klo 3.30!), sekä hieman vielä lauantaina päivällä.
Yllä pari otosta, joista jäkimmäinen on täysi vahingonlaukaus. En edes muista missä vaiheessa se tuli otettua. Lopputulos on kuitenkin ..hmmm.. taiteellinen. Juoksevan veden kuvaamista tuli harjoiteltua ja havaittua, että jonkinmoiselle suljinaikaa pidentävälle suotimelle olisi ollut käyttöä. Ainakin päiväsaikaan kuvatessa.
Yksi havainto ja opetus oli myös se, että rinkka ei saa painaa 26 kiloa!

Lisää kuvia löytyy galleriasta: Evo 22.5.2009
17.5.2009
Pitkäniemi

kuva kuva
Pyöräilylenkillä Pyhäjärven 'ympäri'. Otos Pitkänniemen alueesta Rajasalmen sillalta katsottuna. Hieno paikka.
Nähtiin myös valkovuokkoja (Anemone nemorosa).
27.4.2009
Kevään merkkejä?

kuva kuva
Kevät tullessaan paljastaa kaikennäköistä. Nämä näkymät ovat Kaukajärven rannasta.
23.4.2009
Jääruutukasauma

kuva
Yöpakkasten viimeinen yritys pitää järvi jäässä Ruusutarhan rannassa.
21.4.2009
Jäinen sydän

kuva
Jäinen sydän Pyynikin rannassa. Kevät sulattaa.
10.1.2009
Kaukajärven ranta tammikuussa

kuva kuva
Päiväkävelyllä Kaukajärven rannassa. Pakkastakin taisi kummakyllä olla. Ainakin veneen kiinnitysketju oli jäinen.